Kocham Hiszpańską kuchnię
-
KrystianHiszpania to kraj pełen kontrastów: fascynująca mieszanka kultur, wspaniała architektura, urozmaicone krajobrazy i klimat czekają na odkrycie. Przybyszom oferuje, jak żaden inny kraj w Europie, szeroki wybór stylów życia i możliwości w biznesie. Cudzoziemiec w Hiszpani zawsze pozostanie cudzoziemcem, ale może się doskonale przystosować do warunków życia w Hiszpani. Trzeba zapamiętać jedynie że hiszpańska kultura na zawsze pozostanie dla niego odmiena i trochę obca. Ta obcość wynika z histori kraju, która tak znacząco wpłynęła na jego mieszkańców. Polak, Francuz czy Anglik może otrzymać obywatelstwo hiszpańskie, może nawet myśleć i zachowywać się jak Hiszpan, ale w głębi serca nigdy nie będzie Hiszpanem.
10 czerwca 2014 -
-
KaśkaNie ma potrzeby naśladować hiszpańskiego sposobu jedzenia, aby poczuć się zakceptowanym, ale raczej wskazane jest jedzenie przynajmniej w tym samym czasie. Nie oczekuj też, że ktoś przyjmie twoje zaproszenie, jeśli będziesz się upierać przy godzinie, do której Hiszpanie nie są przyzwyczajeni. Obecnie Hiszpania uważana jest za jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się krajów Europy, ze stabilną gospodarką. A różnorodność tutejszych warunków klimatycznych z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających.
10 czerwca 2014 -
AdamA ja polecam kuchnię kastylijską. Ma za swoje główne danie mięso wołowe (ternera) lub jagnięce (cordero) - pieczone (asado) lub gotowane (cocido). Cała Kastylia należy do strefy pieczystego (Zona de Asados). Z dań wykwintnych trzeba wymienić pieczone mleczne prosięta (cochinilos asados) oraz flaczki po madrycku (calos madrilenos). Słyne są wędliny: pieprzne kiełbaski (chorizo), wędzona szynka (jamón serano). Typową przekąskę stanowią smażone obwarzanki (churos).
20 czerwca 2014