Kuchnia andaluzyjska
-
KaśkaKuchnia andaluzyjska ma za główne danie rodzaj chłodnika z jarzyn (gazpacho) - istnieje ponad 30 recept na gazpacho. Andaluzja należy do strefy smażeniny (Zona de Fritos). Specjalnością południa są wielkie porcje smażonych ryb (pescados fritos) i najrozmaitszych owoców morza (cnariscos oraz chanquetes i boquerones, świeżo złowionych anchois i narybku węgorza). Pikantna sopa de pescado (zupa rybna) przypomina marsylską bouilabaise. Ryby wszelkiego rodzaju: makrele, dorady, tuńczyki, marliny, meriuzy, sprzedawane w wielkich, niepokalanie czystych halach, prosto z lodu, a także - krewetki, langustynki, mule, ośmiornice (zwane tu pulpo), jeże morskie, kalmary czy percebesy - stanowią atrakcję każdego portu i każdego większego miasta.
20 czerwca 2014 -
- Wybrany temat nie zawiera żadnych odpowiedzi.