Forum » Hiszpania » Ciekawostki

Ciekawostki

Hiszpania to kraj pełen kontrastów: fascynująca mieszanka kultur, wspaniała architektura, urozmaicone krajobrazy i klimat czekają na odkrycie. Przybyszom oferuje, jak żaden inny kraj w Europie, szeroki wybór stylów życia i możliwości w biznesie.

Cudzoziemiec w Hiszpanii zawsze pozostanie cudzoziemcem, ale może się doskonale przystosować do warunków życia w Hiszpanii.

więcej »

Wszystkie wypowiedzi:
  • lena lena

Hiszpanie są w większości indywidualistami, rzadko wykazującymi gotowość wczucia się w czyjąś sytuację. Jest to cecha zauważalna nie tylko w codzienych starciach w ruchu ulicznym oraz w nieodpowiedzialnym podejściu do środowiska, ale także w kompletnym braku współczucia innym w ich cierpieniach.

Napisano dnia: 2011-12-14 20:41:21
  • adela adela

Stosunek do przyszłości ma charakter fatalistyczny: Mariana sera otródia - jutro będzie nowy dzień, to bardzo popularna formuła. Ludzie zdają się na łaskę losu i wierzą w swe szczęście. Namiętność do gier losowych jest typowym elementem tej postawy. Każdy marzy o tym, by któregoś dnia wygrać wielki los, rzucić pracę i ... zrobić wrażenie na znajomych.

Napisano dnia: 2011-12-14 20:42:40
  • tadeusz tadeusz

Pamiętajcie że jeśli kiedykolwiek zachodzi potrzeba wejścia w kontakt z hiszpańskimi urzędami, najlepiej jest powierzyć sprawę jednemu z biur, które odpłatnie oszczędzi wojny papierkowej i wystawania w kolejkach. Łapówki są nie do pomyślenia. Wiem co to znaczy bo sam musiałem przebrnąc kilka razy przez ten proceder ;-(

Napisano dnia: 2011-12-15 10:11:55
  • axel axel

Orietuje się ktoś jakie są aktualne ceny domów i mieszkań w Hiszpani? Zainteresował mnie rynek nieruchomości hiszpańskich po tym jak w telewizji obejrzałem program jak masowo niemcy oraz ostatnio rownierz skandynawowie kupują w Hiszpani ziemię po to by się tam wybudować, lub inwestują odrazu w działkę z domem - często w atrakcyjnie turystycznym miejscu. Generalnie mówiono tam o ludziach którzy postanowili na stare lata przenieść się do Hiszpani i tam spędzić jesień swojego życia - ją jednak mam dopiero 30 lat i myślę o zakupie domu w Hiszpani, bo skoro i tam gdzieś mieszkać trzeba to co mi za różnica budować się w kraju czy tam gdzie pogodą jest lepszą, klimat bardziej przyjazny i gdzie generalnie ludzie mają lepsze samopoczucie. Stąd moje pytanie - skoro hiszpanią jest w Unii Europejskiej to chyba z zakupem tam ziemi lub działki z nieruchomością np. do remontu nie powino być problemu? ile może kosztować? 50-10 tys euro?

Napisano dnia: 2011-12-21 00:22:27
  • leszek leszek

Z tego co mi się o uszy obilo to wszelkie letnie kurorty typu Ibiza, Majorka czy Menorka są kolebką gejów i lesbijek - tyle że zauważyć trzeba że nie są to lokalni hiszpanię co rozwydrzeni turyści z niemiec, angli czy francji...

Napisano dnia: 2011-12-21 00:25:36
  • szczsny szczsny

Niech się tu wpisze ten co kibicuje hiszpańskiej lidze - mam nadzieję że na euro 2012 w polsce to właśnie hiszpanią zdobędzie mistrzostwo europy - hiszpanią najlepszych jest, i wygra - a real czy barcelona to ligą mistrzów !

Napisano dnia: 2011-12-21 00:28:16
  • zofia jurczyk zofia jurczyk

Moja siostrą w tym 2011 roku kupiła mieszkanie w Hiszpani na przedmieściach Barcelony (kawalerkę 40m kw) za 20 tys euro, potem jeszcze 5 tys musiała dołożyć na wyremontowanie... Ale ogólnie poruwnujac to ceny są bardzo podobne do cen nieruchomości w Warszawie czy Gdańsku. Być może dla tego że to kawalerka - a hiszpanię raczej mają duże hawiry bo lubią przyjmować swoje rodziny by chwalić się dobytkiem... cóż taka mentalność. tak czy siak ceny nieruchomości są porównywalne do polskich, może kryzys temu winny, bo chyba mniej się ostatnio w hiszpani sprzedaje bo zainteresowanie mniejsze i o kredyt ciężko.

Napisano dnia: 2011-12-21 00:41:36

Profil na Facebook'u

© 2009-2012 sql 4